Glutenvrij dieet?

Glutenvrij dieet

Is een glutenvrij dieet gezond?

De vraag of een gluten dieet gezond is hoor ik de laatste tijd steeds vaker voorbij komen. Voor mensen die coeliakie hebben kan ik volmondig zeggen dat gluten niet gezond zijn en dat zij alleen maar genezen als zij een glutenvrij dieet volgen! Coeliakie is een extreme vorm van glutenallergie. De reactie die je lichaam geeft op gluten veroorzaakt ernstige schade aan de dunne darm.

Gluten betekent in het Latijns ‘lijm’. Als water met meel in aanraking komt zorgen de gluten in het meel ervoor dat het aan elkaar blijft plakken.

Waar zitten gluten in?

Tarwe, spelt, Kamut, gerst, bulgur, Emmer en Einkorn bevatten allemaal gluten. Je vindt ze o.a. terug in brood, crackers, pizzabodems en muffins. Wanneer je meel en water met elkaar vermengt en deze 20 minuten laat staan en daarna flink gaat kneden worden de gluten (eiwitten) actief gemaakt. Des te langer je kneedt, des te soepeler het deeg wordt. Je kan dus heel makkelijk van dit deeg een pizzabodem uitrollen die je zonder dat deze uit elkaar valt op een bakplaat kan tillen. Gluten zorgen er dus niet alleen voor dat het deeg aan elkaar blijft plakken maar zorgen ook voor luchtigheid.

Ik heb geen symptomen van coeliakie, zijn gluten voor mij gezond?

Gluten bestaan uit eiwitten en zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Je lichaam kan een allergische reactie geven voor 1 van deze twee eiwitten. Maar de eiwitten gliadines zijn opgebouwd uit twaalf andere eiwitten waar je lichaam vervolgens overgevoelig voor kan worden die tot een een ontsteking kan leiden. Ik kom vaak mensen tegen die aangeven dat zij geen coeliakie hebben omdat het ziekenhuis hen daar al op heeft onderzocht. Volgens deskundigen zou 1 op de 200 mensen coeliakie hebben, inmiddels blijkt dat 1 op de 30 mensen overgevoelig is voor gluten, maar omdat dit bij zoveel mensen nooit ontdekt wordt blijven deze mensen gluten eten en gaan vage klachten over in ernstige aandoeningen. Vaak is er sprake van een erfelijke aanleg waar 1 op de 4 mensen last van kan hebben. Genen in ons lichaam bepalen of we overgevoelig worden voor gluten en kunnen op termijn leiden tot glutenallergieën en glutenintolerantie. Coeliakie brengt niet alleen schade aan de wand van de dunne darm. Het brengt ook schade aan het gehele slijmvlies (loopt van mond tot kont), de huid (de darm communiceert met de huid) en soms veroorzaakt het ook blaasjes in de mond. Je hoeft dus niet altijd last te hebben van buikpijn of diaree.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Een overgevoeligheid voor gluten kan elk orgaan inclusief de hersenen in je lichaam aantasten, zelfs als je dunne darm gezond blijft. Een voedsel allergie kan ook voorkomen doordat het lichaam de juiste enzymen mist om ingrediënten in voeding af te breken en om te zetten. Gluten zijn plakkerig en zorgen ervoor dat dit moeilijker af te breken is voor onze darmen waardoor we moeilijker andere belangrijke bouwstoffen kunnen opnemen. Slecht verteerd voedsel wat overblijft in de dunne darm kan buikpijn, misselijkheid, diaree of verstopping veroorzaken. Sommige mensen ervaren helemaal geen maag- en darmproblemen maar hebben last van extreme spierpijnen. Het immuunsysteem komt in actie omdat er resten in de dunne darm achterblijven waardoor deze niet goed kan werken. Het geeft onstekingsmoleculen aan het lichaam af, die de overgebleven voedseldelen als vijand aanwijst zodra het lichaam negatief op bepaalde voeding reageert. Het immuunsysteem bestrijdt deze ontstekingsmoleculen met chemische stofjes om deze cellen te doden. Dit proces beschadigt vaak het weefsel van de dunne darm waardoor onze darmwand poreus kan worden. Als dit proces eenmaal in werking is gezet dan word je gevoeliger voor andere allergieën. Je kan zelfs opeens last krijgen van hooikoorts of bronchitis  waar je vroeger nooit eerder last van hebt ervaren.

Kan ik dan beter geen brood meer eten?

Door gluten uit het voedingspatroon te schrappen, verdwijnen bij veel mensen klachten die ze eerder omschreven als vage klachten. Waneer het immuunsysteem geïrriteerd raakt kunnen er in het lichaam ontstekingen ontstaan. Deze kunnen zich ook uiten in neurologische aandoeningen zoals autisme , MS, ALS, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

In 1996 schreef professor Marios Hadjivassiliou van het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield, Engeland ‘ Uit onze data kunnen we opmaken dat patienten met neurologische afwijkingen waarvoor geen oorzaak gevonden kan worden bijna altijd glutengevoelig zijn’.

Vind jij het moeilijk om zelf lekker gezond glutenvrij koolhydraat beperkt gebak te maken en wil je weten met welke alternatieven je tarwe- en suiker kan vervangen? Download hieronder GRATIS het ebook.

Kaft_voorkant_bakebook

 

 

 

bron: Dr. David Perlmutter