Ik ben slank want ik eet!

Voeding is een wetenschap, net als dat glutenvrij bakken een techniek is. Zo bestaan er veel dieeten die menen dat zij gezond zijn. Ik kies voor de wetenschap, ik ben van de cijfers, de schema’s de overzichten die allen laten zien dat ieder lichaam een individu is. Wat voor jou gezond kan zijn is voor mij misschien wel ongezond. Ik ben slank omdat ik door de jaren heen veel boeken heb verslonden, studies heb gevolgd, documentaires heb gekeken, medische tijdschriften heb gelezen allen gericht op ‘gezonde voeding’. Omdat het mijn interesse had, omdat het menselijk lichaam en het functioneren van het brein mij trekt. Iedereen is anders, denk anders, reageert anders, dat maakt het menselijk lichaam voor mij zo interessant. Ik leer iedere dag, ik ontwikkel mijzelf nog iedere dag. Wetenschappers raken er niet over uitgepraat. Er wordt steeds meer bekend wat doet voeding met ons? Maar het is niet alleen onze voeding die onze gezondheid bepaalt, mindset is minstens zo belangrijk! De juiste balans, hierdoor blijf ik geïnspireerd, blijf ik lezen, studies volgen en mezelf ontwikkelen.

Zo werd de glycemische index die de mate en snelheid aangeeft waarmee een bepaald voedingsmiddel bijdraagt aan de stijging van de suikerspiegel in 1980 geïntroduceerd. Onderzoekers wilde weten welke voeding het meest geschikt zou zijn voor mensen met suikerziekte. Maar wat betekent de waarde van de GI op dit moment, nu in 2016?

Er zijn diverse tabellen die de GI waarden aangeven van verschillende voedingsmiddelen. Niet alle voedingsmiddelen zullen op deze lijsten worden vermeld, omdat ze heel weinig koolhydraten bevatten. Wordt een voedingsmiddel op de lijst met een’ waarde 100′ aangegeven, dan draagt deze sterk bij aan de stijging van de bloedsuikerspiegel. Is de GI waarde laag bijvoorbeeld 40, dan is de stijging  gering. Tomaten, eieren, vlees, vis en bepaalde groenten zal je dus niet terugvinden op deze lijst, gewoon omdat ze heel weinig koolhydraten bevatten. Deze kan je dus gerust eten om slank te blijven.

De stijging van de bloedsuikerspiegel wordt bepaald door het aantal koolhydraten uit een voedingsmiddel deze wordt vergeleken met dezelfde hoeveelheid glucose (druivensuiker). Dit omdat de snelste stijging van de bloedsuikerspiegel gezien wordt bij glucose, deze geldt daarom als graadmeter (index = 100%). De verhouding tussen deze twee metingen bepaalt de GI-waarde van een voedingsmiddel.

Een gekookte wortel heeft een glykemische waarde van 58 en ligt dicht bij de GI waarde van suiker (68). Toch bevat wortel minder koolhydraten dan suiker. Zo hebben dadels een GI waarde van 65 maar dadelstroop een waarde van 103. Voedingsmiddelen met lage GI waarden zijn minder belastend voor de bloedsuikerspiegel. Er bestaat ook een GL, dit staat voor glycemische lading, ook wel gezien als belasting. Dit is het aantal gram suikers van een voedingsmiddel maal de GI index.

Hier wordt gekeken hoeveel koolhydraten er in een product zit en hoeveel je hiervan eet. Een GL boven de 20 is hoog, onder de 10 is laag. Zo heeft een gekookte wortel een GL waarde van 4. Watermeloen heeft bijvoorbeeld een GI van 72 en ook een GL van 4. Wetenschappers pleiten ervoor deze waarden te verplichten op het etiket van een product, de gezondheidsraad geeft aan dit niet nodig te vinden.

Wij leven in een tijdperk waarin overgewicht en diabetes-2 een veel voorkomend probleem is. We zien steeds vaker jonge kinderen die in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes ‘te zwaar’ zijn. Inmiddels is er aangetoond dat mensen met diabetes-2 geen medicijnen meer hoeven te slikken als zij zich aan een bepaald voedingspatroon aanhouden. De mensen met diabetes type 1 ervaren hierdoor minder insuline te hoeven spuiten maar zullen nooit meer zonder kunnen. Hun immuunsysteem is al te veel beschadigd, waardoor er geen volledig herstel meer mogelijk is (tot nu toe, de wetenschap staat tenslotte niet stil 🙂 .

Zo is in 2015 een onderzoek aangetoond waarin vermeld werd dat het effect van voeding met een hoogvetgehalte en/of een hoge GL een sterk verslavende werking heeft. Zo kwam er een lijst van verslavende voedingsmiddelen, met bovenaan de producten die hoog bewerkt zijn met extra hoeveelheden vet en geraffineerde suiker zoals chocolade, ijs, frites, pizza, koekjes, chips en cake. Hiermee wordt aangetoond dat niet de hoeveel koolhydraten maar de snelheid waarmee, deze in je lichaam worden opgenomen. Dit blijkt te kunnen voorspellen of een bepaald levensmiddel geassocieerd kan worden met eetverslaving.

Veel hoog bewerkte voedingsmiddelen (hoge GL) bevatten veel geraffineerde koolhydraten (suikers).  Vezels, eiwitten en water zijn uit deze producten verwijderd waardoor de koolhydraten nog sneller door je lichaam worden opgenomen. Zo wordt de suiker in een reep chocolade sneller opgenomen dan de natuurlijke suikers in een banaan. Een banaan bevat vezels, eiwitten en water waardoor de snelheid van de suikers vertraagd in de bloedbaan worden opgenomen. Evenals een verse dadel in vergelijking met de eerder genoemde dadelstroop.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat de GI waarde niet in ieder lichaam het zelfde effect heeft. Iedereen heeft tenslotte weer een andere snelheid waarin hij of zij iets verteerd. Deze kan beïnvloed worden door de snelheid waarin iemand eet, de bereiding van de maaltijd, de hoeveelheid vet in een gerecht, de insulinegevoeligheid, ga zo maar door. Ook de darmflora heeft invloed op de glycemische opname.

Eet gevarieerd, 80% onbewerkte voedsel zoals groente, fruit, vlees, noten, gedroogd fruit enz. 20% mag je beste zondigen. Je komt er niet van aan en blijft slank. Variatie is belangrijk. Heb je geen glutenallergie eet dan ook een keer gluten. Het is ongezond om je lichaam van alles te ontzeggen, je kan daardoor zelfs allergieën gaan ontwikkelen. Mindset is belangrijk, geniet van wat je eet, waar je eet met wie je eet.

Wil je inspiratie om gezonde recepten te maken? Ontvang 7 dagen GRATIS gemakkelijke gezonde recepten.

 

 

bron. Fit met Voeding nr. 1, 2016