Site pictogram Le Bonbon Franc

Suikervrij eten – ontdek welke suikervervangers je kan gebruiken

Suikervrij eten

Suikervrij eten, hoe doe ik dat? Of, er zit tegenwoordig overal suiker in. Dit hoor ik bijna dagelijks. Of: “wat kan ik het beste als suikervervanger gebruiken?” Ik wil namelijk het gebruik van geraffineerde suiker zoveel mogelijk beperken.

Suiker is de laatste tijd flink in het nieuws. Gelukkig maar want inmiddels weten we dat suiker onze ‘slechte’ darmbacteriën voedt en dit onze gezondheid niet ten goede komt. Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan op het gebied van hoge bloeddruk dat niet het eten van teveel zout de oorzaak is maar het eten van suiker juist van invloed is.

Suikervrij eten is niet zo makkelijk

Suiker, het is lastig om er van af te blijven want het werkt ook nog eens verslavend. Je merkt dit aan de ontwenningsverschijnselen die je krijgt in de eerste dagen dat je stopt met het eten van suikerrijke voeding. Je kan flink chagrijnig en prikkelbaar worden.

Suikervervangers

Ik gebruik zelf de volgende natuurlijke suikers om witte suiker mee te vervangen. Dit met de kanttekening: “ook al zijn ze alternatief, het blijven suikers en ze kunnen niet onbeperkt gegeten worden”. Je denkt dan misschien dat je suikervrij eet maar er komt nog steeds suiker binnen.

Als belangrijkste bekende natuurlijke suikers kunnen onderstaande gebruikt worden als suikervervanger:

Honing, met de kanttekening dat als je allergisch bent voor pollen je voorzichtig moet zijn en dit langzaam moet opbouwen. Voor mensen die hooikoorts hebben zou het een optie zijn om in januari te gaan starten met het eten van een theelepel rauwe honing (uit de buurt) zodat je lichaam hier antistoffen voor kan aanmaken.

Ahornsiroop, heeft een grotere zoetkracht dan suiker.

Kokosbloesemsuiker of palmsuiker (gula djawa) heeft een glycemische index van 30 – 35 en verhoogt de bloedsuikerpiegel niet zo erg. Mensen die diabetes hebben zouden deze suiker mogen eten. Het sap van de nectar wordt opgevangen in bamboekokers. Dit sap wordt vervolgens gekookt en gedroogd. Voor deze suiker worden net als soja en maïs oerwouden gekapt. Let op welke kokosbloesemsuiker je koopt zodat je het regenwoud kan steunen.

Dadels hebben een hoge glycemische index maar bevatten veel vezels waardoor de suiker in het lichaam geleidelijk wordt opgenomen.

Cichoreiwortelvezel. Deze heb ik sinds kort ontdekt. Het is verkrijgbaar bij SuperRoots. De vezel (inuline) van de cichoreiwortel is zoet en ondersteunt op natuurlijke wijze het behoud van een gebalanceerde spijsvertering omdat het een natuurlijk prebioticum is (je goede bacteriën kunnen de vezels voor je verteren waardoor jij je ook meteen prettiger gaat voelen).

Yacon is mijn favoriet. De suiker maken ze van de yaconwortel (zie foto) en is een natuurlijke suiker die je darmbacteriën voedt. Het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, het heeft een glycemische index van 0. Het kan gebruikt worden door mensen met diabetes type 1 en mensen met darmproblemen al kunnen zij in het begin meer last ervaren. Helaas is doordat de verwerking om suiker te maken tijdrovend is de suiker van yacon niet goedkoop.

Stevia, maar dan alleen de groene variant omdat de witte variant bewerkt is.

Uiteindelijk worden ook natuurlijke suikers bewerkt want uit een berk stroomt ook niet gewoon vloeibare suiker. En om suikerkorrels te maken wordt het ook eerst gedroogd en daarna vermalen. Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de hoeveelheid en welke suiker je binnenkrijgt. Als je kant-en klaar producten probeert te vermijden waar suiker in de vorm van glucose-fructose siroop aan toegevoegd wordt dan ben je al op de goede weg.

Ook de suikers die nu volgen kan je beter niet gebruiken omdat deze grote bloedsuikerspiegel schommelingen veroorzaken waardoor je lichaam alsnog grote hoeveelheden insuline aan gaat maken:

oerzoet (is gewoon suiker)

rietsuiker (is gewoon suiker)

rijstsiroop (is combinatie van rijst en gerst (gerst bevat gluten)

fructose (in de vorm van maïszetmeel)

druivensuiker (maïszetmeel)

Agave is een vruchtensuiker. De lever wordt bij een te grote inname van vruchtensuikers teveel belast en slaat de fructose direct op als glucose. Als de lever deze niet direct kan verwerken vormt zich cholesterol. Maar een klein theelepeltje agave op zijn tijd is echt niet zo erg!

Maïszetmeel is een goede voedingsbodem voor de candidaschimmel.

Gelukkig zijn er ook essentiële suikers die we iedere dag kunnen eten om onze darmwand te beschermen.

D-Mannose is een essentiële suiker en vind je in groenten, linzen, bonen, ananas, perziken, appels, sinaasappels, blauwe bessen en cranberry’s, aloë vera, shiitake, kelp, zeewier, broccoli, kool, spruitjes, aubergine, tomaten, biet, bessen, bramen, frambozen en sperziebonen. Het heeft een beschermende werking tegen urineweginfecties en blaasontstekingen die veroorzaakt worden door de E.coli bacterie.

Berkensuiker (xylitol, xylose) is een essentiële suiker en vind je ook in kelp, broccoli, kool, aubergine, bessen, cranberry’s, bramen, framboos, sperziebonen. Xylitol in kauwgom geeft ook bescherming tegen gaatjes.

Dit zijn nog lang niet alle suikers maar bovenstaande natuurlijke suikers zijn de bekendste goede vervangers voor suiker waarmee je goed op weg bent om suikervrij te eten. Met de kanttekening dat ook deze natuurlijke suikers gewoon suiker zijn. Suiker blijft een belasting voor je lever. Om de ontgifting van de lever zo goed mogelijk te laten verlopen is het eten van zo min mogelijk suiker het beste. De essentiële suikers kan je natuurlijk onbeperkt eten. Lees hier welke voeding je lever juist ondersteund http://legallyraw.be/juiste-voeding-goede-leverontgifting/.

Het is belangrijk om je insuline zo laag mogelijk te houden waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Des te meer groenten je op het menu zet en minder zout toevoegt zal je merken dat je behoefte aan suiker afneemt.

Wist je dat je zonder suiker ook gewoon een lekkere appeltaart kan bakken? Ga hier naar het recept voor de gezonde appeltaart die vrij is van suiker>>> https://www.lebonbonfranc.com/appeltaart-recept-zonder-suiker/.

Mobiele versie afsluiten