Site pictogram Le Bonbon Franc

Vermoeidheid wat je nog niet wist!

Vermoeidheid, wat je nog niet wist!

Je ben vermoeid. Je hebt geen energie. Het is aan de buitenkant niet te zien maar het beïnvloed je leven aanzienlijk. Je wilt van alles doen maar je hebt er de energie niet voor. Veel mensen weten niet wat jij doormaakt, omdat je ze niet met jouw problemen wilt lastigvallen. Je functioneert niet meer, je bent prikkelbaar en ervaart meer pijn dan anders.

Je hebt al van alles geprobeerd en het enige wat helpt is antidepressiva en dat terwijl voeding een duidelijke rol speelt bij een optimale werking van de neurotransmitters.

Chronische vermoeidheid

De langdurige vermoeidheid maakt je uiteindelijk depressief. Je hebt dagelijks depressieve gevoelens met een burn-out als gevolg. Als je langdurig roofbouw pleegt op je lichaam zorgt dit voor een opgebrand gevoel, je hebt geen energie meer of je kan je niet motiveren voor je dagelijkse bezigheden.

Stress

Als je iedere dag stress ervaart zonder rustmomenten, veroorzaakt dit overbelasting en uitputting. Je energievoorraad is op. Iedereen ervaart weleens spanning, stress kan effectief zijn, het houdt ons alert. Maar teveel dingen in een te korte tijd plannen zal altijd voor stress zorgen. Hoeveel spanning kan je lichaam aan? Ervaar je leuke dingen ook als stress? Het gaat erom hoe je met deze spanning omgaat.

Wat zijn de voorsymptomen voor een burn-out?

Als je tenminste 75-85% van onderstaande symptomen hebt, ligt een burn-out op de loer:

Wat veroorzaakt chronische vermoeidheid?

Een tekort aan het aminozuur carnitine zorgt voor chronische vermoeidheid. Door verkeerde voeding en stress heeft de darmwand schade opgelopen waardoor voedingsstoffen niet goed meer kunnen worden opgenomen. Depressieve gevoelens ontstaan als het serotonineniveau in het lichaam laag is. De stof serotonine is een neurotransmitter die ons een blij gevoel geeft.

Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters worden o.a. opgebouwd uit eiwitten, maar bestaan ook uit onverzadigde vetzuren. De aminozuren (eiwitten) kunnen met hulp van vitaminen en mineralen omgezet worden in neurotransmitters. De mineralen koper, magnesium, ijzer en de vitaminen B2, B3, B6, B12 en vitamine C helpen bij de omzetting.

Neurotransmitters regelen onze eetlust, slaap, reactie op pijn, stemmingen, alertheid, een goed geheugen en emotionele stabiliteit. Als bovendien het cholesterol gehalte in het lichaam op peil is werken de neurotransmitters in de hersenen op hun best. Granen hebben een negatieve invloed op de werking van neurotransmitters deze kan je dan ook het beste vermijden!

Door voeding te kiezen die rijk is aan vitamines, mineralen en eiwitten en door de juiste balans te vinden tussen onverzadigde en verzadigde vetzuren kunnen we de aanmaak van neurotransmitters verbeteren. Door een stabiele bloedsuikerspiegel na te streven zullen onze hersenen een (gelijke) toevoer krijgen van glucose en worden ze voorzien van voldoende omega 3 vetzuren.

Door suiker en granen uit ons voedingspatroon te halen kunnen de eiwitten beter worden opgenomen. De vitaminen en mineralen uit groenten en fruit zorgen dat er meer spijsverteringsenzymen kunnen worden aangemaakt waardoor de eiwitvertering beter verloopt. Als we de inname van cafeïne, suiker en fytinezuur (granen) verlagen dan kunnen de vitaminen en mineralen beter hun werk verrichten.

Waarom is onze dagelijkse vochtvoorziening zo belangrijk?

Het voldoende drinken van water zal ervoor zorgen dat de lever voldoende dopamine en serotonine, oftewel neurotransmitters kan aanmaken. Bij onvoldoende drinken kan het lymfestelsel niet werken en zal de lever als noodoplossing deze functie overnemen waardoor deze stopt met het aanmaken van de neurotransmitters.

Maar hoeveel vocht heb je nodig?

Dit is afhankelijk van je lengte, gewicht, geslacht en wat je eet? Drink je veel smoothies? Eet je vaak soep? Eet je waterrijke groenten of fruit zoals sla, komkommer of watermeloen? Deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt. Bij producten die veel vocht opnemen zoals bijvoorbeeld kokosmeel of chiazaden is het belangrijk om meer te drinken. Zorg ervoor dat je geen dorst krijgt, dan ben je eigenlijk al te laat!

Dopamine

Een andere neurotransmitter is dopamine. Als er voldoende dopamine in je lichaam wordt aangemaakt ben je besluitvaardig, kan je initiatieven nemen, ben je sociaal en emotioneel in balans. Een te veel aan dopamine of een tekort aan dopamine kan een depressie veroorzaken. Balans is het sleutelwoord.

Serotonine

Serotonine werkt antidepressief. Het geeft kalmte en voldoening, negatieve gedachten spelen geen rol meer. Je voelt je gelukkig, ontspannen en optimistisch.

De aanmaak van serotonine is bij vrouwen 50% minder dan bij mannen waardoor vrouwen sneller depressief worden. Serotonine bevindt zich voor 90% in het maag-darmkanaal en in ons bloed. Een klein gedeelte serotonine kan direct aangemaakt worden in de hersenen doordat het aminozuur tryptofaan helpt bij het transport door de bloed-hersenbarrière. Als we een stabiele bloedsuikerspiegel hebben wordt tryptofaan beter opgenomen in de hersenen.

Welke voedingsmiddelen kan je eten om serotonine aan te maken?

Voedingsmiddelen die bijdragen aan een goede productie van serotonine zijn:

Serotonine wordt ’s nachts omgezet in melatonine (ook een neurotransmitter) die er voor zorgt dat we goed in slaap kunnen komen en een goede nachtrust hebben. Als we de zon op onze kruin laten schijnen en op onze gesloten ogen wordt er ook meer melatonine aangemaakt.

Een verhoogd gehalte aan serotonine zorgt voor chronische vermoeidheid. Je kan je niet goed concentreren en hebt last van nervositeit. Je voelt je afgemat en bent verward. Je neigt continu naar koolhydraten waardoor je nog meer serotonine gaat aanmaken. Je voelt je emotioneel beter maar uiteindelijk schaadt het je gezondheid. Hierin is ook weer balans het sleutelwoord.

Door de juiste voeding te eten heb je geen medicijnen meer nodig en zul je de balans vinden en je weer jezelf worden!

Kan je wel wat hulp in de keuken gebruiken? Ontvang GRATIS gezonde recepten.

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden op FB, Twitter of LinkedIn.

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten