Zuurdesemstarter vervolg
Was ik vorige week nog teleurgesteld in mijn desem van boekweit ben ik vandaag enthousiast over mijn nieuwe creatie! Ik ben afgelopen week gestart met een nieuwe desemcultuur, nu op basis van havermout. Havermout vind ik zo een fijne grondstof, je kunt er eindeloos mee variëren en het bevat zulke goede voedingsstoffen. Teveel om even in het kort hier te beschrijven dus ga naar Eten en Drinken om de geneeskracht van havermout verder te lezen. Hoe ik de desem heb gemaakt?
- 90 gr biologische havermeel
- 50 ml bronwater op kamertemperatuur
- 2 biologische appels, fijngehakt in de keukenmachine of geraspt zonder schil
- Roer in een glazen of plastic pot al de ingrediënten door elkaar. Houd er rekening mee dat de desem als deze gaat borrelen omhoog komt dus neem een grote pot. Leg er een deksel losjes bovenop. Bewaar het mengsel bij een temperatuur tussen de 25 - 35 graden, dit kan zijn in een oven, droogkast op de verwarming of raamkozijn. Werk schoon, desem bestaat uit de juiste balans positieve bacteriën, geef negatieve bacteriën geen kans. Roer 1x in de ochtend en 1x in de avond door het mengsel. Na 2 tot 4 dagen ontstaan er belletjes in de pot. Je desem is klaar. Nu voedt je de desem iedere dag met 1 deel bronwater en 1 deel havermeel. Dit kan dus zijn: 50 ml water, 50 ml meel of 100 ml water, 100 ml meel of 150 ml water, 150 ml meel afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt produceren. Als je de desem op deze manier bewaart produceer je heel wat desem. Als je de desem in de koelkast bewaart hoef je het maar 1x in de week te voeden. Zodra je de desem wilt gaan gebruiken voedt je het en zet je deze ongeveer 6 uur buiten de koelkast zodat het desem de kans krijgt om op te starten.
bron: brood bakken met desem
Zuurdesemstarter (pain au levain)
Ik heb voor mezelf een nieuw project. Ik wil graag glutenvrij zuurdesembrood bakken. Voorheen bakte ik zelf mijn speltbrood met een eigengemaakte desem van roggemeel en volkoren speltmeel. Desem is een natuurlijke fermentatie, volgens Neumann een veldslag tussen micro-organismen, een rijsmiddel om nieuw brood mee te maken. Tot 1840 rees ons brood op deze manier. Desembrood is langer houdbaar en voor je darmen makkelijker afbreekbaar. Gist wordt gewonnen uit graan en mout (mais). Slechte bacteriën in je darmen gedijen hier goed op en kunnen schade aan je darmen veroorzaken. Ik heb geen ervaring met een glutenvrij desem dus ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Het duurt ongeveer 7 dagen om een desem op te laten starten en werkt hetzelfde als een desem die gluten bevat. Ik ga een desem maken met boekweitmeel. De foto’s laten zien wat ik op de 1e dag heb gedaan.